Warm [werktitel]

Een onderzoek naar wat je niet weet over je familiegeschiedenis. Je hoopt op antwoorden, om boosheid, over wat anderen jouw familie hebben aangedaan, te rechtvaardigen. Een beeldende voorstelling, over hoe de familiegeschiedenis doorwerkt tot in de jongste generaties. Dominique weet niets over haar opa, die
tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners geïnterneerd was in Nederlands-Indië. Hij lachte altijd maar tevreden en zweeg.

Met (schaduw)poppen en interactieve 3D-projecties op basis van oude foto’s en een geluidsdecor zoekt Dominique samen met audiovisueel kunstenaar Wouter de Smit naar wat ze niet weten.

Ze brengen het verleden tot leven met stemmen van verschillende generaties. Klopt het beeld wat Dominique heeft van haar opa? Een installatie van vragen en herinneringen.
Dominique is woedend op premier Rutte, omdat hij weigert het achterstallig salaris van haar opa uit te betalen. Niet alleen van hem, maar van vele overheidsambtenaren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog geïnterneerd waren door de Japanners. En ze is boos op de judoleraar van haar zoon, die tijdens een
spelletje de Japanners de Nederlanders laat vangen. Is het legitiem dat zij zich druk maakt? Wat vond opa ervan? De titel verwijst naar een opmerking die Indische Nederlanders na de oorlog vaak te horen kregen. Ze hadden niet de koude hongerwinter van 1945 meegemaakt en moesten niet zeuren.

Het project omvat een Coronaproof livestream en voorstellingen met publiek vanaf augustus 2021. Het eerste materiaal werd in oktober 2020 succesvol online vertoond tijdens het internationale poppenfestival Pesta Boneka in Yogyakarta.
Djempol zoekt verbinding door haar verhalen. Iedereen heeft zijn eigen unieke verhaal over een nieuwe plek zoeken, al dan niet vrijwillig, al dan niet door oorlog. Met het verhaal van Dominique over haar opa en zijn gezin, voor wie geen plek was in het nieuwe Indonesië, hopen we een universele laag aan te boren. Eén persoonlijk verhaal opent andere verhalen.

0